Promocija ženskog poduzetništva

„Svojim primjerom nastojimo podržati promicanje ravnopravnosti spolova te inspirirati i potaknuti žene da iskoriste svoje poslovne potencijale“

U sklopu provedbe projekta „Opremanje proizvodnje jedine tvornice rasvjetnih tijela u Hrvatskoj“ u sklopu natječaja „Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP – faza II“ financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj obavljen je intervju s Nevenkom Varjačić, direktoricom poduzeća Dekor tvornica rasvjete d.o.o.

Zašto se se odlučili upustiti u ovaj projekt?

Radi se o investicijskom projektu u sklopu natječaja koji provodi HAMAG-BICRO u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta na koji smo se prijavili kako bismo mogli dalje jačati tehnološke mogućnosti, povećati proizvodne kapacitete te proširiti našu ponudu rasvjetnih tijela.

Putem ovog projekta nabavljamo vrlo bitne strojeve kojima ćemo modernizirati proizvodnju i podići ju na novu razinu. Postojeći strojni park poduzeća je pomalo zastario te se javila potreba za nabavom nove opreme. Projektom nam se sufinancira i edukacija djelatnika tako da imamo mogućnost kvalitetno obučiti djelatnike iz proizvodnje za rad na novim strojevima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.509.407,50 kn, od čega su 6.662.937,90 kn bespovratna sredstva od strane EU, što nije zanemariv iznos. Štoviše, bez tih bespovratnih sredstava naše poduzeće ne bi bilo u mogućnosti provesti ovaj projekt u mjeri u kojoj to može zahvaljujući dobivenoj potpori.

Osim financijske potpore za projekt, koje su još prednosti koje ovakvi projekti nude?

Ovakvi projekti omogućavaju proizvodnim poduzećima rast konkurentnosti, proširenje proizvodnog asortimana, jačanje tehnoloških mogućnosti i znanja, edukaciju ljudskih potencijala, povećanje kapaciteta, otvaranje novih radnih mjesta te rast prihoda od prodaje i izvoza.

Uz navedeno, kroz projekt imamo mogućnost progovoriti o bitnim pitanjima poput ravnopravnosti spolova te promicati jednake mogućnosti i nediskriminaciju pri zapošljavanju.

Mi smo se odlučili tijekom provedbe ovog projekta napraviti dodatne akcije vezano za ravnopravnost spolova. Prilikom zapošljavanja novih djelatnika u toku provedbe i nakon provedbe projekta nastojat ćemo uravnotežiti broj žena i muškaraca u poduzeću, kao i na rukovodećim pozicijama poduzeća. Aktivno promoviramo i žensko poduzetništvo s ciljem smanjenja jaza u zastupljenosti muškaraca i žena na vodećim pozicijama u poduzećima.

Direktorica ste poduzeća Dekor tvornica rasvjete d.o.o. Kakvo je, po Vašem mišljenju, stanje u vezano uz žene na upravljačkim pozicijama u hrvatskim poduzećima?

Iako je zadnjih godina vidljiv rast ženskog poduzetništva te se ono sve više promovira, iz vlastitog iskustva moram primjetiti kako i dalje muškarci prevladavaju na rukovodećim pozicijama naših brojnih poslovnih suradnika, kupaca i dobavljača. Posebno mi je drago kada se susretnem sa ženom poduzetnicom jer s njom ipak mogu podijeliti razna iskustva iz malo drugačije prespektive nego što to mogu sa svojim muškim kolegama.

Kako na izazove rodne ravnopravnosti odgovarate u Vašem poduzeću?

Jedan od glavnih izazova rodne ravnopravnosti s kojim se susrećemo je uklanjanje rodnih stereotipa o tome kako samo muškarci rade na CNC strojevima i mogu biti na voditeljskim pozicijama u proizvodnim djelatnostima. U Dekoru su zaposlene i žene koje rade u proizvodnji i koriste CNC strojeve. Suprotno uvriježenim predrasudama, rad na CNC strojevima nije težak fizički posao, a radna mjesta CNC operatera su visoko plaćene pozicije u poduzećima. Zbog toga je bitno poticati i žene da se bave ovakvom vrstom poslova.

Iako je kod nas gotovo isti omjer žena i muškaraca na rukovodećim pozicijama, svjesni smo da to nije svugdje tako te svojim primjerom nastojimo podržati promicanje ravnopravnosti spolova te inspirirati i potaknuti žene da iskoriste svoje poslovne potencijale.

Iz vlastitog poslovnog iskustva, što biste poručili ženama koje razmišljaju o ulasku u poduzetništvo?

Uz poduzetničku ideju i početni kapital, ipak mislim da je najbitnije imati vjeru u sebe. Kada žena vjeruje da može ostvariti ono što je naumila, sigurno će naći i načina kako da to učini, potrebna je samo dovoljna doza upornosti i hrabrosti.

Smatram kako nam je svima u interesu poticati žensko poduzetništvo jer prema mnogim istraživanjima žene poduzetnice u pravilu kreću u manje financijske pothvate, manje riskiraju, a radna mjesta koja otvaraju trajnija su i stabilnija. U poduzećima gdje su žene vlasnice ili direktorice ima manje otpuštanja, a djelatnici su aktivnije uključeni u operativno poslovanje.

Skip to content